Ofrivillig ensamhet är någonting som många inom LSS och äldreomsorgen upplever. Ensamheten påverkar ofta personens mående negativt och bidrar till minskad livsglädje. Att ha möjlighet att hålla kontakten med sina nära och kära kan vara väldigt hjälpsamt men många gånger kan det digitala utanförskapet hos äldre och funktionsnedsatta ställa till med besvär och försvåra kommunikationen.
Det är ett behov som Ljusnarsberg vill lösa med hjälp av det här testet.
Detta vi vill uppnå
- Mindre ensamhetskänslor hos brukarna
- Att de på ett enklare sätt kan komma i kontakt med familj, nära och kära
- Ökad självständighet och livsglädje
- Ökad tillgänglighet
- Personalen slipper känna ett så personligt/privat ansvar för brukarna
Lösning som testas
En app som är speciellt utformad för äldre och andra som inte fixar andra videosamtalsappar. I appen krävs endast ett användarnamn och ett lösenord och den är väldigt lätt att använda, inga sociala medier krävs. I appen kan anhöriga ringa och dela bilder och upplevelser tillsammans med brukaren.
Genomförande
Företaget som Ljusnarsberg har slutit avtal med har skickat en surfplatta som kommunen får låna under tiden som testet pågår. Surfplattan har bara ett fåtal knappar och är tillgänglighetsanpassad. En brukare på ett LSS-boende kommer att använda surfplattan, där appen finns installerad, tillsammans med en anhörig under testets genomförande.
Resultat och lärdomar
- Behöver få med all personal och att det behöver komma från enhetschef. Även fast det är en liten arbetsgrupp så har det inte fungerat bra.
- Upplevt svårare när ordinarie personal inte är på plats, vikarier undviker att testa.
- Att ha en bra kommunikation med både leverantör och chef/personal blir A och O.
Tidsperiod och omfattning
230205-230405, extratid till 230414
Did the content help you?
If you would like to send some feedback, you may do that
Thank you for your feedback!
Last updated: Monday, July 3, 2023