
Idag är det svårt att ringa för personer med olika funktionsnedsättningar (som till exempel stela och torra fingrar, bristande finmotorik, kognitiva utmaningar, syn och hörselnedsättningar, komplicerad digital teknik, uppkoppling med mera).
Det innebär att personer på SÄBO och deras anhöriga blir helt beroende av att personalen ger stöd i att ringa upp och svara på samtal. Personalen är ofta upptagen med annat och telefonen som används är avdelningstelefonen som är till för alla inkommande samtal.
Anhöriga har ofta dåligt samvete och upplever stress eftersom de kanske bor långt borta. är yrkesarbetande och hinner inte hälsa på och ha kontakt med sin närmaste som bor på SÄBO. Nu undrar Örebro kommun om det att lösa att kontakten mellan familjemedlemmarna fungerar utan inblandning av personal?
Detta vill vi uppnå
- Självständiga videosamtal från hyresgäster till närmast. Skapar trygghet för båda parter. Leder till minskad oro och stress Tvärtom att anhöriga kan nå sina anhöriga på SÄBO direkt utan att behöva ringa via personal
- Ta del av bilder från familjen - till hyresgästen - bidrar till vardagskontakt och delaktighet.
- Avlasta och frigöra tid för personalen som inte behöver välja om de ska ge stöd för telefonsamtal eller ge stöd till andra hyresgäster
- Medarbetare frigör tid och kan då använda sina värmande händer där det behövs som mest.
Lösning som testas
Förenklad videoteknik i form av en digital padda med eget simkort, som finns inne i varje testpersons lägenhet på SÄBO - eget konto som upprättas av anhöriga och hyresgäst. Inga obehöriga har tillgång till kontot.
Genomförande
Två hyresgäster med särskilda kommunikationsbehov, inklusive en med hörselskada, deltog tillsammans med sina familjer. Testet pågick från maj till hösten 2024 och inkluderade installation av teknik samt uppföljning genom intervjuer och mätningar av antal samtal.
Resultat och lärdomar
För hyresgäster:
- Möjligheten till självständig kommunikation ökade.
- Tekniken minskade känslan av ensamhet och social isolering.
- Hyresgäster kände ökad trygghet och självständighet.
För anhöriga:
- Minskad stress och ökad trygghet tack vare enklare och mer frekvent kontakt.
- Familjer kunde kommunicera utan att belasta personalen.
För personalen:
- Tekniken avlastade arbetsbördan och minskade behovet av att assistera vid samtal.
- Möjlighet att fokusera på andra arbetsuppgifter förbättrade arbetsmiljön.
Tidsperiod och omfattning
Från maj 2024 till oktober 2024.
Did the content help you?
If you would like to send some feedback, you may do that
Thank you for your feedback!
Last updated: Wednesday, January 15, 2025