Testbädden InnoMera får näringslivet, civilsamhället, akademin och kommuner att dela kunskaper och för att utveckla välfärdsteknik.

Region Örebro län Region Örebro län

Meningsfull aktivitet som ökar delaktighet

Hur kan vi stimulera deltagarna och skapa mer mening och mindre rastlöshet?

I Ljusnarsbergskommun vill testbäddsledaren hitta en lösning på hur deltagarna i den dagliga verksamheten på ett bra sätt en meningsfull aktivitet som ökar delaktighet och känslan av sammanhang och socialt samspel. 

Deltagare är understimulerade, känner inte meningsfullhet och är rastlösa på den dagliga verksamheten vilket genererar i utåtagerande beteende och skapar oro och stress hos andra deltagare. Verksamheten har inte tiden att engagera sig och hjälpa alla deltagare när fokuset behöver ligga på personerna som har ett avvikande beteende.

Detta vill vi uppnå

Vi vill att det ska finnas en meningsfull aktivitet som ökar delaktighet och känslan av sammanhang och socialt samspel. Genom att ha detta kommer vi ha en bra arbetsmiljö och vara en attraktiv och engagerande verksamhet.

Vi hade sen tidigare köpt in en tovertafel i kommunen, och när detta problem framkom och vi gjort en behovsinventering så kom vi ganska snabbt på lösningen att få låna produkten i kommunen och testa den i vår verksamhet.

Verksamhet

  • Daglig verksamhet LSS & SOL.

Identifierade behov

Både personalen och deltagarna i den verksamheten har påpekat Understimulans, känner inte meningsfullhet, rastlöshet, bristande socialt samspel.

Finns ingen meningsfull aktivitet på den dagliga verksamheten som passar alla.

Deltagare på den dagliga verksamheten känner sig understimulerade och rastlösa. ångest hos den enskilde. Bristande självförtroende. Rullstolsburen med minimal rörelse. 

Deltagare som har nedsatt syn har inte många möjligheter till stimulans.

Deltagare känner sig rastlös och understimulerad, blir utåtagerande, vill ibland åka hem från den dagliga verksamheten. Blir stor oro hos övriga deltagare när andra blir utåtagerande. Liten rörelseförmåga.

Vi vill att alla ska ha en meningsfull aktivitet som ökar delaktighet och få mer stimulans i deltagandet. Erbjuda aktivitet på en nivå som alla klara av, från bord, golv och rullstol, stöd i att lyckas. Öka rörelseförmågan. Sinnes stimulering. 

Lösning som testas

Tovertafel – det magiska bordet – är ett spel med ljus och ljud, som reagerar på spelarnas rörelser. I taket sitter en projektor som skapar bilder på bordet, eller på golvet om man hellre vill det. Deltagarna kan välja mellan många olika spel, beroende på lust och förmåga: till exempel plocka virvlande höstlöv eller putsa silver. De olika spelen stimulerar tanken, kroppen och samspelet med andra människor. Ett sätt att ha roligt och må bra – ensam och tillsammans!

Tovertafel Senior är speciellt utvecklat för verksamheter som arbetar för människor som har drabbats av demens. Denna nya spelkonsol från Tover har utvecklad prestanda och nya spel som lyfter användarens upplevelse. Spelen bjuder in personer

med medelsvår till svår demens att umgås med varandra och omgivningen genom aktivering som stöttar sociala förmågor, kognition och rörelse.

Självklart kan även personer som inte har utmaningar kopplade till demens uppskatta att spela – allt beror på val av spel och nivå.

Hur genomfördes testet

I vilka miljöer/sammanhang genomfördes testet?

  • I dagliga verksamhetslokaler.

Resultat och lärdomar

  • Bättre sammanhållning i gruppen hos deltagarna.
  • Ökad självständighet.
  • Känsla av mer delaktighet.
  • Få deltagarna att känna sig mindre rastlösa, minska avvikande beteende.
  • Erbjuda mer meningsfulla aktiviteter för deltagarna så dom får känna sig stimulerade och ett stöd i att lyckas.

Ett minus var ett det inte fanns så många olika spel att välja bland, men det positiva är att det går att ordna genom att köpa en licens då får man ett större utbud av spel.

Reflektioner efter genomförande av test

Vilka framgångsfaktorer har ni noterat under processen? 

  • Att det fanns en genomtänkt plan för testet
  • Att det finns ansvariga testledare på plats.
  • Engagerad testledare som förstår syfte och mål med testet.

Tidsperiod och omfattning

  • Förberedelse: juli-Augusti -23.
  • Testperiod: 11/9–11/10–23.
  • Utvärdering: oktober -23.
  • Färdigställande av slutrapport: oktober-23.
  • På den dagligaverksamheten har 3 deltagare ingått i testet, där dom under en månads tid har fått testa produkten.
  • Övriga deltagare på dagliga verksamheten har under perioden även dom fått testa produkten.
  • 2 personal samt TF enhetschef/projektledare har fått testat produkten tillsammans med deltagare.
  • Assistenter till en deltagare har varit med och testat produkten.

 

Alexandra Tallberg

Innovationsledare Ljusnarsberg

Äldre dam skrattar tillsammans med en yngre kvinna

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 27 november 2023